Sportkinesitherapie

TAKING YOUR REHAB TO THE NEXT LEVEL

Prehab

Prevent

Voorkomen is beter dan genezen is een alomgekend gezegde. Onder prehab of proactieve revalidatie wordt dan ook verstaan ‘het voorkomen van blessures en van alle gevolgen die samenhoren met deze blessure’. Verlies aan conditie, verlies aan inkomsten, beperkte deelname aan trainingen of zelfs volledige trainingsstop, extra medische kosten, scans, foto’s, behandelingen, en ga zo maar door. Bij Care4 maken we een inschatting van je blessurerisico door middel van blessurepreventietesten, analyse van je sport en je letselgeschiedenis. We stellen een op maat gemaakt programma voor je op, zodat je veilig en met een gerust hart het beste van jezelf kan geven.

Prepare

Heb je een ingrijpende operatie gepland? Weet dan dat je na je operatie, exponentieel 5% van je spiermassa per dag kan verliezen voor elke dag dat je een spier niet of minder gebruikt. Best veel? Absoluut! En weet dan ook dat het wel tot 24 maanden kan duren vooraleer je kracht terug dezelfde is als voorheen. Dankzij proactieve revalidatie of prehab kan je revalideren vóór je operatie. Dit zorgt ervoor dat je reeds de nodige extra spiermassa en spierkracht opbouwt om je beter te wapenen tegen de gevolgen van je operatie. Het is wetenschappelijk bewezen dat het kan zorgen voor een betere en snellere revalidatie ná je operatie.

Perform

In sport telt elk detail. Elke miliseconde kan het verschil maken tussen winnen en verliezen, tussen succes en falen, tussen geluk en ongeluk. Bij Care4 kunnen we helpen om je deze details te leren beheersen en van je zwaktes net je sterktes te maken. Wil je weten hoe? Klik dan hier

Rehab

Revalidatie fase 1

In overleg stellen we een revalidatieschema op. In een eerste fase bestaat dit uit specifieke oefeningen gericht op de lichaamseigen risicofactoren, het verminderen van pijn en zwelling, het herstellen van het volledige bewegingsbereik en het herwinnen van stabiliteit en neuromusculaire controle. Tevens introduceren we de nodige bewegingspatronen die belangrijk zullen zijn in een latere fase van je revalidatie.

Revalidatie fase 2

Fase 2 van de revalidatie bestaat voornamelijk uit het herwinnen of gericht bijtrainen van spiermassa en spierkracht door middel van een geperiodiseerd krachttrainingsschema. We starten ook met conditietraining om fysieke achteruitgang te vermijden.

Revalidatie fase 3

In fase 3 bouwen we verder op de fundamenten van fase 1 en 2 en zal er meer sportspecifiek worden getraind. Krachttraining richt zich nu op de uiting van maximale kracht en explosiviteit. Oefeningen worden complexer en zullen bewegingspatronen bevatten die vergelijkbaar zijn met de bewegingspatronen voorkomend in je sport.

Revalidatie fase 4: Return-to-sport

Aan de hand van wetenschappelijke criteria bekijken we of je klaar bent om het sporten te hervatten. In deze fase is de kans op herval het hoogst. De reden hiervoor is dat er te snel of te agressief wordt opgebouwd naar het hervatten van competitie of dat deze fase zelfs helemaal wordt overgeslagen. Om dit te voorkomen krijg je van ons een individueel sportspecifiek programma. Denk aan een gestructureerde warm-up, looptechnische oefeningen, conditietraining (duur-, interval- en/of sprinttraining) en sportspecifieke oefeningen. Deze training is mogelijk met persoonlijke begeleiding, waarbij we samen met jou on-field de revalidatie zullen afwerken.

Revalidatie fase 5: Post Rehab

Post-rehab

BRIDGING THE GAP BETWEEN REHAB AND PERFORMANCE

De post rehab of return-to-play fase is mogelijks de belangrijkste fase in je revalidatie, hoewel deze vaak wordt vergeten. Bij Care4 is deze fase in je revalidatie net onze sterkte.

Door je blessure heb je tijdelijk de trainingen en wedstrijden moeten onderbreken. Dit zorgt ervoor dat je conditie tijdens deze periode stelselmatig achteruitgaat. Het is wetenschappelijk bewezen dat te snel terug beginnen met je sport of te snel opbouwen in je trainingen, het riciso op herval in de oude blessure, of het oplopen van een nieuwe blessure, vergroot.

Bij Care4 zullen wij via sportspecfieke trainingen je conditie terug op punt brengen op een veilige en geperiodiseerde manier. Daarna zullen wij een aantal testen uitvoeren om te bepalen of je klaar bent om competitie hervatten. Ons doel is om je de revalidatie te laten beëindigen als een betere atleet.